Oy Lapetek Ab

Usein kysyttyä

Liesikuvut

Mitä on huomioitava liesikuvun valinnassa
Kuinka tehokkaan liesikuvun tarvitsen?
Minkälainen liesikupu minun pitäisi valita - poistoilmaliitännällä vai kiertoilmaliitännällä oleva?
Minkälaisia suodattimia on olemassa ja mihin niitä käytetään?
Mikä on intensiiviteho?
Mikä on dB(A)?
Ovatko eri valmistajien ilmoittamat äänitasot ja imutehot vertailukelpoisia keskenään?
Mitä ovat mittausnormit IEC 61591 ja IEC 60704-2-13?
Voiko liesikupu huolehtia perusilmanvaihdosta koko asunnossa?
Voiko liesikuvulla ohjata LTO-konetta?

Asennukseen liittyviä kysymyksiä

Mitä on huomioitavaa laitteen asennuksessa?
Voiko moottorilla varustetun liesituulettimen muuttaa huippuimuriohjaukseen sopivaksi?
Miten asennan saarekemallin vinoon kattoon tai kohteeseen, jossa huonekorkeus on yli 275 cm?
Mikä on takaiskuventtiili ja miten se toimii?

Käyttöön liittyviä kysymyksiä

Miksi tuulettimeni ei ime käryjä riittävästi?
Miksi tuulettimeni päästää kylmää ilmaa sisään, kerää jäätä pintaan tai tiputtaa vettä?
Vaikuttaako aktiivihiilisuodatin imutehoon ja äänitasoon?
Millä nopeudella käytän tuuletintani?
Mikä on ajastettu sulkeminen?
Miksi liesikuvustani kuuluu tuulisella ilmalla läpättävä ääni?
Miksi liesituulettimeni kytkimet eivät toimi oikein?
Mikä tekee liesikuvun äänekkääksi ja miten voin vaikuttaa äänitasoon?
Mitä voin tehdä, kun Axia, Disko tai Aluline-liesikuvun kytkimet eivät toimi oikein?
Miksi liesikupuni kellokytkimen merkkivalo vilkkuu tai palaa jatkuvasti?
Miten saan sammutettua huippuimurin liesikuvusta ohjaten?

Mitä on huomioitava liesikuvun valinnassa?

Kuvun valintaan vaikuttavia kriteereitä ovat kohteen ilmastointijärjestelmä, keittiön tilavuus, ilmanvaihtoventtiiliin johtavan hormin pituus ja läpimitta sekä siinä olevien kulmien kappalemäärä. Yleisohje on, että toimivan liesikuvun pitää pystyä vaihtamaan huoneilma vähintään 10 kertaa tunnissa, ja äänen voimakkuus saa tällöin nousta korkeintaan 55 dB(A):n tasolle. On hyvä muistaa, että mitä kapeampi ja mutkikkaampi ilmanvaihtohormi on, sitä suuremmat ovat liesituulettimen tehohäviöt. Tällöin huoneilman vaihtuminen vähintään 10 kertaa tunnissa vaatii tuulettimelta ilmoitettua korkeampaa imukykyä.

Lapetek-liesikupujen teho/äänitaso-tiedot, jotka helpottavat liesikuvun valintaa, on ilmoitettu kunkin tuotteen kohdalla tuotesivuilla.

Konsultoi ilmastointisuunnittelijaasi tarkan tehotarpeen varmistamiseksi.

Vaikuttaako aktiivihiilisuodatin imutehoon ja äänitasooon?

Aktiivihiilisuodattimen tehtävänä on poistaa tuulettimen imemästä ilmasta hajut ja käryt. Koska suodatin vaikuttaa ilman kulkuun aiheuttamalla siihen vastusta, lisää se myös sekä äänitasoa että pienentää ilmavirran määrää. Käytännössä ilmavirran määrä pienenee sitä enemmän mitä tehokkaammasta tuulettimesta on kyse. Samoin vaikutus ilmavirran pienentymiseen on sitä suurempi mitä pitempään aktiivihiilisuodatinta on käytetty, eli mitä likaisempi se on.

Pahimmillaan imuteho saattaa pienentyä jopa alle puoleen alkuperäisestä arvosta. Muista vaihtaa suodatin riittävän usein.

Kuinka tehokkaan liesikuvun tarvitsen?

Liesikuvun tehokkuus riippuu useista tekijöistä, jotka on syytä ottaa huomioon valittaessa liesikupua keittiöön. Tällaisia tekijöitä ovat
- mitä suurempi keittiö, sitä tehokkaampi liesikuvun imutehon täytyy olla, jotta saataisiin aikaiseksi riittävä ilman vaihtuvuus.
- ilmanvaihtohormin risteyskohdat, hormin pituus ja kulmien määrä vaikuttavat suorituskykyyn merkittävästi ja vähentävät liesikuvun tehoa. Mitä pidempi ja mutkikkaampi hormi on, sitä tehokkaampi moottori tarvitaan. Tästä syystä on suositeltavaa, että ilmastointihormi on halkaisijaltaan vähintään 125 mm ja että jyrkkiä kulmia ja ylipitkiä ilmastointikanavia vältetään. Kanavan pituus ja ja kulmien määrä eli kanavan aiheuttama vastus poistuvalle ilmalle vaikuttavat oleellisesti myös liesituulettimen äänitasoon.

Minkälainen liesikupu minun pitäisi valita - poistoilmaliitännällä vai kiertoilmaliitännällä oleva?

Suosittelemme poistoilmaliitännällä olevaa liesikupua, sillä se puhdistaa huomattavasti tehokkaammin keittiön ilmaa. Se poistaa imien savuisen keittiön käryjä ja hajuja, samalla keittiöön tulee raikasta ilmaa tilalle. Tälläinen järjestelmä takaa maksimaalisen käryjen ja hajujen poiston keittiössä. Halutessasi asentaa poistoilmaliitännällä olevan liesikuvun, tarvitset liesikupua varten oman ulosjohdetun poistohormin ja liesikuvun/-tuulettimen, jossa on oma moottori.

Kiertoilmaliitännällä olevat liesikuvut imevät keittiön käryjä sisäänsä, kuljettavat ne rasvaa ja hajua vähentävien metalli- ja aktiivihiilisuodattimien läpi ja palauttavat suodattimien puhdistamaa ilmaa takaisin keittiöön. Tälläinen järjestelmä tarvitsee säännöllistä ja jatkuvaa ylläpitoa (suodattimien pesu/vaihto), jotta taataan ilman puhdistuminen. Lisäksi on myös huomioitava, että keittiön normaalista ilman vaihdosta on huolehdittava erikseen. Kaikki Lapetekin kiertoilmaliitännälliset liesikuvut voidaan muuttaa poistoilmaliitännällisiksi.

Minkälaisia suodattimia on olemassa ja mihin niitä käytetään?

Liesituuletinkupujen suodattimet ovat pääasiallisesti joko rasvaa tai hajua/käryjä vähentäviä. Rasvaa vähentävät suodattimet on valmistettu kertakäyttöisestä kankaasta tai monikerroksisesta alumiinista. Lapetekin liesikuvuissa käytetään metallisuodattimia, jotka on helppo huoltaa ja ne voidaan pestä astianpesukoneessa. Niissä on labyrinttimainen rakenne, joka tekee niistä hiljaisempia ja tehokkaampia kuin normaalit suodattimet.

Hajua vähentävät suodattimet sisältävät aktiivihiiltä. Niitä käytetään ainoastaan kuvuissa, joissa on kiertoilmaliitäntä. Suodattimia on sekä pestäviä että vaihdettavia. Useimmista Lapetekin liesikupumalleissa käytetään kertakäyttöisiä aktiivihiilisuodattimia, jotka on vaihdettava käytöstä riippuen 3-12 kk välein (noin 200 käyttötuntia). Lapetek 200-sarjaan on saatavissa myös pestävä aktiivihiilisuodatin. Pestävä suodatin voidaan pestä astianpesukoneessa tehopesuohjelmalla (65 C tai 55 C) ja kuivata uunissa (100 C 10 min) tai asentamalla suodatin paikoilleen ja käyttämällä liesituuletinta n. 15 min.

Mikä on intensiiviteho?

Intensiiviteho on normaalia maksimitehoa suurempi teho, jota on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun käryjen muodostuminen on erityisen voimakasta. Intensiiviteho on päällä mallista riippuen n. 10 - 15 min ja sen jälkeen moottorin teho palautuu takaisin edeltävälle teholle.

Mikä on dB(A)?

DBA on symboli desibelille, joka on äänen voimakkuutta ilmaiseva yksikkö. Sitä käytetään ilmaistaessa kuinka paljon ääntä liesikupu aiheuttaa päällä ollessaan.

Ovatko eri valmistajien ilmoittamat äänitasot ja imutehot vertailukelpoisia keskenään?

Vain mikäli ne on annettu tarkalleen samojen normien mukaan. Käytännössä jopa samalle moottorille voidaan saada yli 20 % suuremmat/pienemmät arvot riippuen mittaustavasta. Lapetekin liesikuvuissa ja -tuulettimissa käytetään imutehon mittaukseen mittausnormia IEC 61591 ja äänitason mittaukseen mittausnormia IEC 60704-2-13. Kaikki Lapetekin tuotteet ovat keskenään vertailukelpoisia.

Mitä ovat mittausnormit IEC 61591 ja IEC 60704-2-13?

Kaikki merkittävät eurooppalaiset liesikupuvalmistajat ovat sopineet yhteisistä normeista, joilla ilmoitetaan imutehot (IEC 61591) ja äänitasot (IEC 60704-2-13). Normeilla pyritään antamaan realistisempi tieto todellisista arvoista ja toisaalta eri valmistajien ilmoittamista arvoista tulee keskenään vertailukelpoisia. Lapetek on ottanut normit käyttöön heti niiden valmistuttua 1.1.2002. Eri normien mukaan ilmoitettuja arvoja ei voi verrata keskenään.

Voiko liesikupu huolehtia perusilmanvaihdosta koko asunnossa?

Pääsääntöisesti perusilmanvaihto hoidetaan joko painovoimaisesti tai huippuimurin kautta. Tällöin keittiöstä (ja mahdollisesti kosteista tiloista) imetään aina pieni määrä ilmaa ja korvausilma tulee asuntoon muiden huoneiden kautta.

Lapetekin X2-mallisto on tarkoitettu kohteisiin, joissa osa asuntokohtaisesta perusilmanvaihdosta hoidetaan keittiön huippuimurin kautta.

Perusilmanvaihtoasennolla voidaan parantaa huoneiston ilman laatua kohteissa, joissa perusilmanvaihto ei muuten toimi kunnolla esim. huippuimuri on tehoton tai talossa on vain painovoimainen ilmanvaihto. Huono ilmanlaatu tuntuu tunkkaiselta ja voi aiheuttaa päänsärkyä ja väsymystä. Tarkista aina ilmastointisuunnittelijalta, sopiiko liesikuvun kautta järjestetty perusilmanvaihto kohteeseen.

Voiko liesikuvulla ohjata LTO-konetta?

Lapetekin mallistossa on X4-kupumalleja, joilla on mahdollista ohjata LTO-konetta. Nämä mallit ovat Lapetekin 7000-sarjan huippuimuria ohjaavia kupuja, joissa on sisäänrakennettu X4-valmius. LTO-koneen tulee olla liesikuvusta ohjattava malli, jossa poistoilmamoottoria ohjataan muuntajan kautta jännitteellä. Lapetekin kuvuilla voi ohjata max. 300 W tehoista moottoria. LTO-kojetta X4-järjestelmässä ohjaamaan soveltuvat Lapetekin kupumallit löydät Tuotteet-osiosta.

Mitä on huomioitavaa laitteen asennuksessa?

Lapetekin liesikupujen mallikohtaiset asennuskorkeudet löytyvät kunkin tuotteen sivulta. Suosittelemme, että kupu asennetaan korkeintaan 75 cm:n korkeuteen ruuanlaittopisteestä, jotta se imisi mahdollisimman tehokkaasti ruuan valmistuksesta tulevat käryt. Mitä korkeammalle kupu asennetaan sitä enemmän käryjä pääsee leviämään huonetilaan.

Kuvulta lähtevä poistohormi tulisi olla mahdollisimman lyhyt ja suora. Putken läpimitaksi suositellaan 160 mm (minimiläpimitta 125 mm).

Voiko moottorilla varustetun liesituulettimen muuttaa huippuimuriohjaukseen sopivaksi?

Lähtökohtaisesti moottorilla varustettu liesikupu on tarkoitettu omaan kanavaan puhaltavaksi, emmekä suosittele kupuun tehtävän mitään muutoksia. Lapetekin huippuimureita ohjaavien liesikupumallien valikoimassa on eri järjestelmille soveltuvia vaihtoehtoja, mallit löytyvät Tuotteet-osiosta.

Miten asennan saarekemallin vinoon kattoon tai kohteeseen, jossa huonekorkeus on yli 275 cm?

Lapetekin 7000-sarjan liesikuvut valmistetaan tilauskohtaisesti, jolloin hormin pituus on valittavissa erikseen ja tarvittaessa hormi voidaan myös sovittaa vinoon kattoon. Tarkemmat mallikohtaiset tiedot 7000-sarjan kuvuista löytyvät kunkin tuotteen sivulta.

Mikä on takaiskuventtiili ja miten se toimii?

Takaiskuventtiilin tehtävänä on vähentää ilmaa virtaamasta hormistossa väärään suuntaan (ulkoa huonetilaan) laitteen ollessa sammutettuna. Takaiskuventtiili ei toimi tiiviinä sulkuläppänä. Erityisesti syksyllä ja talvella takaiskuventtiilin puuttumisen huomaa kylmänä ilmavirtana liesituulettimen alapuolella. Takaiskuventtiilin puuttuminen saattaa myös aiheuttaa veden kondensoitumista hormiin niin, että tuulettimesta valuu vettä liesitason päälle.

Mikäli huoneistossa on alipainetta (useimmiten koneellisen ilmastoinnin aiheuttamana) eikä riittävästi korvausilmaventtiileitä, saattaa takaiskuventtiilin läpi virrata merkittäviäkin ilmamääriä ulkoa huonetilaan. Tällöin tulee varmistaa riittävä korvausilman saanti esimerkiksi avaamalla olemassa olevia korvausilmaventtiileitä lisää, lisätä niiden määrää tai säätää alipainetta pienemmälle. Ennen muutostoimenpiteitä ota aina yhteyttä ilmastointisuunnittelijaasi.

Hormissa tapahtuvat ilmavirtaukset aiheuttavat liesituulettimessa aina jonkun verran ääntä. Ilmavirta saattaa tietyissä olosuhteissa myös heiluttaa tuulettimessa olevia takaiskuventtiilin läppiä aiheuttaen "napsahtelevaa/läpättävää" ääntä.

Miksi tuulettimeni ei ime käryjä riittävästi?

Keittiön kärynpoiston parantamiseksi on suositeltavaa käynnistää liesituuletin n. 10 min ennen ruoanlaiton aloittamista, jotta ilmavirta keittiössä saadaan kulkemaan haluttuun suuntaan.

Liesikuvun huono imu voi johtua useasta seikasta, ohessa on listattuna yleisimpiä syitä toimenpideohjeineen.

Syy:
Huonetilaan ei tule riittävästi korvausilmaa, jolloin huonetilan alipaine kasvaa liian suureksi.
Toimenpiteet:
Tarkista, onko huoneistossa riittävästi korvausilmaventtiileitä.
Voit testata onko tämä syy huonoon imutehoon avaamalla jostain muusta huoneesta ikkunan ja käynnistämällä sen jälkeen liesituulettimen. Mikäli tuuletin nyt imee paremmin, on syy/osa syystä korvausilman puutteessa.

Syy:
Poistoilmahormin halkaisija on liian pieni.
Toimenpiteet
Jos mahdollista, muuta hormi halkaisijaltaan suuremmaksi. Usein hormia ei pystytä jälkikäteen muuttamaan, jolloin vaihtoehdoksi jää tehokkaamman liesituulettimen hankinta. Tällöin on huomioitava, että äänitaso nousee huomattavasti ilman että imuteho  kasvaisi samassa suhteessa. Syynä on hormin ilmavirtaukselle aiheuttama vastus, joka kasvaa ilmamäärien kasvaessa. Suosittelemme käyttämään 160 mm poistoilmahormia.

Syy:
Poistohormi on pitkä ja sisältää useita kulmia.
Toimenpiteet:
Tarkistuta poistohormin aiheuttama vastus ja tee tarvittaessa asianmukaiset korjaustoimenpiteet.

Syy:
Tuulettimessa on likaiset suodattimet (rasva- ja/tai aktiivihiilisuodatin).
Toimenpiteet:
Puhdista rasvasuodatin ja mikäli tuulettimessa on myös aktiivihiilisuodatin, vaihda se uuteen tai pese, jos kyseessä on pestävä suodatin. Katso myös kysymys ja vastaus ”Minkälaisia suodattimia on olemassa ja mihin niitä käytetään?”

Miksi tuulettimeni päästää kylmää ilmaa sisään, kerää jäätä pintaan tai tiputtaa vettä?

Syy:
Kylmän ilman virtaaminen tuulettimen kautta keittiöön, veden tippuminen tuulettimesta, tuulettimen pinnan jäätyminen johtuvat joko asentamattomasta takaiskuventtiilistä tai eristämättömistä (riittämättömistä eristeistä) hormiputkista. Molemmissa tapauksissa kylmää ilmaa pääsee hormin kautta tuulettimeen, joka kondensoituu tai jäätyy pintaan ja valuu vetenä hormin pinnan lämpenemisen jälkeen.

Toimenpiteet:
Asenna takaiskuventtiili paikoilleen ja tee riittävä eristys hormiputkeen.
Tuuletinta tulisi aina käyttää 10 - 15 min ruoanlaiton lopettamisen jälkeen. Tällöin ruoan tuoksut poistuvat, mutta myös hormi pääsee paremmin kuivumaan ruoanlaiton yhteydessä syntyneestä kosteasta ilmasta.

Millä nopeudella käytän tuuletintani?

Nopeuden muutoksilla on huomattava merkitys paitsi imutehoihin myös äänitasoon. Omalla moottorilla varustetuissa liesituulettimissa ensimmäinen nopeus on keittotilanteisiin, jossa liedellä käytetään alhaisia lämpöjä esim. kastikkeita tai vastaavia valmistettaessa.
Toinen nopeus on suunniteltu käytettäväksi keitettäessä keskilämmöllä, grillattaessa ja paistettaessa ruokaa.
Kolmatta nopeutta käytetään silloin, kun rasvan ja höyryjen myodostus on normaalia suurempaa. Kun suurin osa käryistä on kadonnut, voit vaihtaa kuvun imutehon takaisin toiselle nopeudelle. Useissa malleissa on lisäksi intensiiviteho, joka toimii n. 10 - 15 min käyttäen moottoria normaalimaksimitehoa korkeammalla teholla. Tämän jälkeen tuuletin palautuu intensiivitehoa edeltävälle teholle. Intensiiviteho on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun käryjen muodostus on huomattavan suurta.

Mikä on ajastettu sulkeminen?

Ajastetulla sulkemisella huolehtitaan ruoanlaiton lopettamisen jälkeen huoneilmaan jääneistä käryistä. Käryjä syntyy koko ruoanlaiton ajan eikä mikään liesituuletin kykene poistamaan kaikkia käryjä samalla, kun ne syntyvät. Tämän vuoksi ruoanlaiton lopettamisen jälkeen huonetilassa on aina käryjä ja liesituuletinta tulisi käyttää myös ruoanlaiton jälkeen, jolloin tuuletin poistaa loputkin käryt huonetilasta. Jotta loppukäryjen poistaminen olisi mahdollisimman yksinkertaista, on useissa Lapetekin liesituulettimissa ominaisuus, jolla yhdellä kytkimen painalluksella tuuletin käy tietyn ajan ja sammuttaa sen jälkeen itse itsensä. Käyttäjän ei siis tarvitse huolehtia tuulettimen sammuttamisesta vaan voi keskittyä muihin asioihin ja tuuletin huolehtii loppukäryjen poistosta.

Miksi liesikuvustani kuuluu tuulisella ilmalla läpättävä ääni?

Läpättävä ääni liesituulettimen ollessa suljettuna aiheutuu siitä, että ilmavirta sopivissa olosuhteissa tuulisella säällä heiluttaa laitteen päällä olevia takaiskuventtiilin läppiä. Mikäli ääni on häiritsevä, voi sitä vaimentaa laittamalla kohtaan, johon läpät laskeutuvat, jotakin ääntä vaimentavaa materiaalia esim. ohut suikale vaahtomuovia. Toinen vaihtoehto on hankkia erillinen takaiskuventtiili ja asentaa se niin ylös hormiputkeen, ettei ääni enää ole häiritsevä. Mainitut toimenpiteet eivät vaikuta kulloinkin kyseessä olevan laitteen takuuseen.

Takaiskuläpän poistamista ei missään olosuhteissa suositella, koska tällöin kylmä ilma pyrkii hormia pitkin huonetilaan ja takaiskuventtiilin puuttuminen saattaa aiheuttaa myös veden kondensoitumista hormiin niin, että tuulettimesta valuu vettä liesitason päälle.
Äänen vaimentamiseksi tehtävät muutostyöt eivät ole takuunalaisia korjauksia.

Miksi liesituulettimeni kytkimet eivät toimi oikein?

Ulkopuolinen virtapiikki esim. ukkonen tai sähkökatko saattaa aiheuttaa tilapäisen häiriön laitteen toiminnassa. Laitteet, joissa on elektroninen kytkinpaneeli, voidaan nollata katkaisemalla laitteen virta n. 30 sek ajaksi ja sen jälkeen kytketään virta ja odotetaan n. 60 sek, jona aikana laite resetoi kytkinpaneelin toiminnot.

Mikä tekee liesikuvun äänekkääksi ja miten voin vaikuttaa äänitasoon?

Merkittävin osa liesikuvun äänitasosta syntyy ilmavirtauksien aiheuttamana, siksi suosittelemme käytettäväksi keittotilanteeseen sopivaa nopeutta. Lapetekin liesikuvuissa ilma virtaa suodattimen kennoston läpi mahdollisimman vapaasti, millä on pyritty vähentämään aiheutuvaa ääntä. Liian pieni ilmanvaihtohormi lisää myös äänitasoa, joten suosittelemme käytettäväksi 160 mm hormia. Mikäli kuvusta lähtee resonoivaa ääntä, tarkista että itse kupu on kiinnitetty kunnolla.

Mitä voin tehdä, kun Axia, Disko tai Aluline-liesikuvun kytkimet eivät toimi oikein?

Aluline 60, Aluline 90, Aluline-V, Axia-V, Disko 60, Disko 90, Disko-V, Zeta ja Zeta-V malleissa on elektroninen kytkinpaneli, joka joissakin tilanteissa saattaa reagoida esim. TV:n kaukosäätimeen. Mikäli kaikki toiminnot eivät enää toimi normaalisti, voi kytkimet "nollata" seuraavasti:
1. Paina moottorin ON/OFF ja intensiivi-kytkin samanaikaisesti pohjaan, pidä ne painettuna n. 5 sekuntia.
2. Katkaise virta kokonaan (joko pääsulakkeesta tai irroittamalla pistoke) pitäen edelleen molemmat kytkimet alaspainettuna. Anna virran olla katkaistuna n. 10 sekuntia, jonka jälkeen voit kytkeä virran takaisin (pääsulakkeesta tai pistokkeesta)
3. Irrota/(vapauta) molemmat kytkimet samanaikaisesti, jolloin liesituuletin tekee nollausajon tarkistaen piirikortin toiminnot (kestää n. 5 sek).
4. Tämän jälkeen kaikkien toimintojen pitäisi toimia normaalisti.

Jos tuuletin ei edelleenkään toimi normaalisti, toistakaa yllä mainitut toiminnot ja antakaa virran olla poiskytkettynä hiukan pidempään.
Mikäli esimerkiksi TV:n kaukosäädin aiheuttaa jatkuvasti tuulettimen käynnistymisen, voi kytkinpanelin vieressä olevan "silmän" peittää. Tällöin tuuletin ei reagoi mihinkään kaukosäätimeen, ei siis myöskään liesituulettimen omaan kaukosäätimeen.

Miksi liesikupuni kellokytkimen merkkivalo vilkkuu tai palaa jatkuvasti?

Lapetekin 5000-sarjan tuulettimissa on suodatinvahti, joka ilmaisee rasvasuodattimen pesutarpeen vilkuttamalla kellokytkimen valoa. Jos valo jää suodattimen puhdistuksen jälkeen palamaan, niin vahdin saa resetoitua painamalla kytkintä n. 5 sekunnin ajan.

Miten saan sammutettua huippuimurin liesikuvusta ohjaten?

Osassa Lapetekin huippuimuria ohjaavista liesikupumalleista on mahdollista ottaa asennuksen yhteydessä käyttöön huippuimurin ON/OFF-toiminto. Mikäli tuotteessa on ON/OFF-toiminto, käyttöohjeessa tai teknisissä tiedoissa on kerrottu kuinka se aktivoidaan. Lapetekin huippuimuriohjaukseen soveltuvan kupumalliston tuotteet käyttöohjeineen löydät Tuotteet-osion alta.

Lapetek